måndag 16 mars 2009

Viktminskning, del 4: Fettsyror

Fett är något som diskuterats i mångfald och ibland märker man vilken okunskap det finns om just fetter. Det kan bero på det faktum att 1 g fett ger dubbelt så mycket energi som kolhydrater och proteiner. Detta medför att många tror att det hjälper att utesluta fettet ur maten och sedan kommer de gå ner i vikt. Dock finns det ett litet problem, som jag ska nu försöka reda ut. För man ska faktiskt inte försöka utesluta fettet ur maten, men däremot minska.

Fettsyror
Fetter är fettsyror som består av långa kolkedjor. I och med att de är så långa innehåller de också fler atomer per gram, vilket gör att fett blir energirikare än kolhydrater som har mindre molekyler. Dessa kan vara mättade, omättade och fleromättade som beror på hur många dubbelbindningar det finns någonstans i kolkedjan. Dubbelbindningar medför att det är lättare att bryta ner dessa fettsyror (som består av lipider och glycerin). Därför är de fleromättade fetterna nyttigare, då de mättade fetterna tenderar att höja den dåliga kolesterolhalten, LDH, i kroppen. (Detta är ett mått på hur mycket dåligt fett som finns i blodet.) Eftersom för mycket fett i blodomloppet är farligt vill man helst minska denna halt. Bättre kolestorol är HDL. I vår kost finns även transfetter, vilket inte alls är bra för kroppen. Det är fleromättat fett som gjorts om till mättat fett för att bland annat ge längre hållbarhet i livsmedel. Detta fett kan sänka immunförsvaret. Detta finns bland annat i stora mängder i godis, halv/helfabrikat och snabbmat.

För att helt förstå varför vi måste få i oss fetter i vår dagliga kost kan det vara bra att påpeka fetters funktion. Varenda cell i kroppen består av fettsyror som bygger upp cellmembranet (cellväggen). Dessa måste ibland bytas ut, särskilt vid träning. En annan viktig funktion som fetter har är att uppta de fettlösliga vitaminerna i kroppen. Dvs, får man inte i sig fett under en måltid går man miste om alla fettlösliga vitaminer. Sedan finns det essentiella fettsyror (sådana som kroppen själv inte kan bygga ihop) som är linolsyra och linolensyra. En av de mest omtalade fetterna som är essentiella är omega-3 som finns främst i fet fisk, olika frön och nötter (linfrön, valnötter, pumpafrön) samt rapsolja. Omega-3 har många positiva effekter på kroppen: smörjer leder, minskar LDH halten i blodet, förebygger hjärt- och kärlsjukdomar, bättre immunförsvar, ger bättre minne etc etc. Dessutom används detta fett även som alternativ medicinering mot höga kolestorolvärden. Men kostillskott av omega-3 är ej att rekommendera utan läkares godkännade om man äter blodförtunnande medel(omega-3 förtunnar också). Vår hjärna består av huvudelen av omega-3 vilket i sin tur säger en hel del om behovet.

Kring just omega-3 finns det många debatter, och det finns olika riktlinjer kring detta. Man behöver få i sig ca 2-3 g omega-3 per dag för att må bra. Men att få i sig denna mängd är lite klurigt. Detta beror på att dagens kost inte framställs som förr. Förr var korna ute och betade mer, vilket medförde att vi fick i oss omega-3 även denna väg. Fisken består i många sammanhang av tungmetaller och farliga dioxiner (gifter). Dessa anrikas i våra kroppar, vilket inte är bra då vi kan bli förgiftade. Detta innebär att det är svårt att äta fet (såsom tex lax) fisk 5 ggr veckan (vilket ger oss en ganska bra andel omega-3 via kost). Därför är det att faktiskt rekommendera omega-3 som ett kosttillskott, såtillvida man inte äter väldigt mycket fet fisk. Hos gravida kvinnor bör intaget av omega-3 större då den påverkar fostrets utveckling.

Avslutningsvis kan man då sammanfatta med att se till att få i sig rikligt med omega-3, ersätt mättatfett med fleromättat och undvik transfetter. För viktminskning kan man alltså sänka halten fett, men inte skära bort biten med omega-3 då denna har viktiga funktioner i kroppen. Nu ska jag ta och njuta av tanken att jag lyckats konkurrera om en praktikplats på Scania i södertälje som är mycket svår att få, och ska således på en intervju nästa torsdag :D Vi får hoppas jag lyckas övertala dom att jag är rätta kvinnan för verkstadspraktik helt enkelt! ;) Och för att fira ska jag städa...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar