onsdag 11 mars 2009

Viktminskning, del 3: Kolhydrater


En mycket viktig förutsättning för att kunna gå ner i vikt är att ha kunskap om vad kosten vi äter innehåller och varför just dessa beståndsdelar är så viktiga. Jag kommer i denna del att gå igenom kolhydrater och i senare delar om fetter och proteiner. En ledning vad beträffande måltider är att alltid äta varierat, mycket frukt och grönt samt gärna öka intaget av proteiner. Den svenska kosten är ofta väldigt rik på fetter och kolhydrater men innehåller för lite proteiner. Men först en liten genomgång av kolhydrater.

Kolhydrater

Kolhydrater är främst energi. Dessa finns i olika former: socker, stärkelse och cellulosa. Stärkelse och socker använder vi som näring medan cellulosa fungerar mer som vätskebindare i tarmarna och har därmed en viktig funktion. Cellulosa finns i växter och grönsaker. Kolhydraterna går in i de så kallade mitokondrierna (som finns i cellerna) där de omvandlas till energi. denna process kallas för cellandning och är inversen till fotosyntesen som växterna genomför för att bilda kolhydrater.

För att koncentrera oss lite grann på socker så kan man säga att det finns långsamma, medelsnabba och snabba kolhydrater. Deras "snabbhet" beror på hur många sockermolekyler (monomerer) de består av och i sin tur vilka sockermolekyler. Med detta menas således hur snabbt sockret kommer ut i blodet efter spjälkning i mun och mage av bland annat enzymet amylas. De snabba kolhydraterna är inte av föredra av många olika anledningar, inte ens då man tränar eftersom de har endast en kort verkan, varpå man sedan blir trött. Långsamma kolhydrater håller däremot ett jämt blodsocker vilket är mer fördelaktigt i de allra flesta fall. Då får man inga så kallade "toppar" eller "socker-kickar".

Så om man nu ska hålla sig till långsamma kolhydrater så gäller det att tänka fullkorn. Allt som man har mekaniskt malt fint ger magen mindre att arbeta med och därmed snabbare tillgång till sockret. Samtidigt skall man undvika rörsocker och liknande socker med få sockermolekyler, vilket ger snabb spjälkning. Vitt bröd, läsk, godis, vetemjöl är andra exempel på snabba kolhydrater, medans grovt bröd, fullkornsmjöl, fullkornspasta ger långsamma kolhydrater.

Om man ändock behöver energi snabbt är alltid druvsocker eller andra naturliga kolhydrater att föredra. Russin, frukt och honung är bättre alternativ. Då kan det alltid vara ett gott alternativ att kombinera med långsamma kolhydrater, tex mörkt bröd, för att se till att bibehålla blodsockernivån på en mer jämn höjd.

Kan man då minska intaget av kolhydrater i avsikt att gå ner i vikt? Ja, det kan man. Fetter fungerar även de bra som energi, men dessa tar längre tid att spjälka och därför föreslår jag inte att utesluta kolhydrater ur sin kost. Det är kolhydraterna som håller blodet i schack, men även humör eftersom man blir lättare irriterad om man inte fått i sig mat. Dessutom är det glukos (ett socker) som är hjärnans primära energikälla.

Så sammafattningsvis kan man påpeka att man bör tänka på att äta långsamma kolhydrater för att bibehålla en jämn blodsocker nivå och se till att hjärnan får god energitillgång (glukos). Direkt när man känner lite hungerkänslor är det kroppens signal på att kroppen behöver socker, så se till att alltid ha frukt eller annan lätt mellanmål med sig för att inte bli irriterad. Se även till att kosten innehåller rikligt med cellulosa för att bibehålla en god tarmfunktion. Så med dessa ord ska jag bege mig till Skövde för att träna och slåss lite! Tack min fina vän Annqa för igår, jätte härligt att umgås lite =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar