måndag 9 mars 2009

Viktminskning, del 2: Mat för dagen

Efter tentan kom den där normala utandningen som idag varade i 5 timmar... är helt slut, men ska väl ta och ta tag i resten av livet igen. Det är ju inte att förglömma att man därtill ska gå ner i vikt. Och jag har väl inte vart alldeles för seriös på den punkten än så länge, men nu börjar det bli dags att sluta skylla ifrån sig på mycket plugg och stress. Men därtill kan det vara bra att påpeka att även stress och för lite sömn medför försvårad viktminskning eftersom kroppen då producerar mycket kortisol (ett hormon) som i sin tur sätter kroppen på sparlåga. Dvs kroppen sparar på energi, som kommer från "fly eller fäkta" syndromet. Speciellt kvinnor brukar ha problem med just kortisol. Och själv tenderar jag vara den som stressar aningen för mycket.

Men åter till matupplägget för en dag. Poängen som jag tidigare sagt är att äta mindre än man behöver för dagen, men här gäller det att ändå ha tungan rätt i mun.

För det första: man måste få i sig tillräckligt mycket mat (energi) för att upprätthålla de nödvändiga funktionerna i kroppen, basalmetabolism kallas detta. Med detta menas att man skall äta så att kroppen klarar av att hålla igång alla de funktioner: magsmältning, tarmar, värme etc etc. Detta brukar röra sig om ca 1200-1600 kcal för en kvinna och mot 1400-2000 kcal om dagen för en man (mycket beror på storlek och muskelmassa etc).

För det andra: För att kunna optimera sin viktminskning bör man se till att få i sig gärna mer vitaminer och mineraler därför att dessa i sin tur påverkar hur man mår. En del vitaminer har också en del med muskeluppbyggnad att göra, andra med immunförsvar etc. I dagens samhälle så har vi massproduktion av mat vilket innebär att inte längre grönsaker får mogna i solen. I sin tur innehåller inte grönsaker samma mängd vitaminer som förr. Därför är vitamintillskott viktigt. De flesta sorter har en tablett som innehåller allt man behöver för en dag. Dessa rekommenderar jag inte. Kroppen kan bara ta upp en begränsad mängd vitaminer per måltid, detta delvis för att maten (vätksa och fetter) för med sig dessa ut i blodet. Därför är det avsevärt mycket bättre, och mer prisvärt, att använda sorter som skall fördels över dagen.

För det tredje: Man bör se till att inte gå runt hungrig. Hunger är ett tecken på att nu har blodsockret sjunkit för lågt (blodsocker påverkar i hög grad ALLA prestationer och gör oss ofta lättirriterade och arga). Dessutom är hunger en av de fällor som gör att vi faktiskt äter sådant som vi inte bör. För att undvika båda dessa två fällor som förminskar chanserna att gå ner i vikt bör man äta minst 4-5 mål om dagen. Frukost - mellanmål - lunch - mellanmål - middag. Mellanmål kan med fördel bestå av frukt/grönsaker eller proteinbar. Måltiderna i sig skall innehålla riktigt med grönsaker för att hålla en mätt och belåten när man ändå måste äta mindre av nått, om man inte kan istället träna mer. För träningen innebär att ni slösar på energi, vilket gör att man går ner i vikt lättare.

Med dessa ord tackar jag för kvällen! Och kom ihåg att viktminskning inte innebär att man ska gå omkring hungrig: utan man måste se till att uppfylla metabolismen och påfylla med vitaminer och mineraler!

1 kommentar:

  1. Tackar för denna gastronomiska lektion! Vilken jag tycker på ett utmärkt sätt redogjorde i bantalogins ädla konst på en lagom "Jag vet massa svåra ord, men vill ändå försöka förklara"-nivå!
    En nivå jag själv kapitalt misslyckades med att skriva detta lilla inlägg på! ;)

    Lycka till!
    //Ola

    SvaraRadera